Ontwikkeling met creativiteit

Al jarenlang loop je tegen dezelfde thema’s aan en hoe je ook probeert… je bent nu eenmaal niet zo’n prater maar je bent wel geblokkeerd en kan niet goed verder. Elke keer weer lijkt het alsof je geconfronteerd wordt met hetzelfde probleem in een ander jasje.

Of je hebt het gevoel dat je bent vastgelopen in je werk, je relatie, de opvoeding van de kinderen of gewoon een algemeen gevoel dat je niet lekker in je vel zit.

Of je wil samen met je partner kijken naar jullie relatie bij een (dreigende) echtscheiding.

Je hebt het gevoel dat “je er iets mee moet” maar therapie is wellicht net een stap te ver of heb je al geprobeerd maar je bent er nog niet helemaal. 

Of je bent onderdeel van een nieuw samengesteld gezin en dat is een hele uitdaging om hierbij iedereen in zijn waarde te laten en een veilige omgeving te creëren voor alle gezinsleden.

Dat zijn voorbeelden waarbij Kunstzinnig dynamisch coachen, KDC, mogelijk een mooie volgende stap is in jouw persoonlijke ontwikkeling. KDC is coachen met behulp van kunstzinnige activiteiten zoals tekenen, schilderen en boetseren. Er wordt gewerkt met de vraag die bij je leeft. 

Daarnaast zijn er nog andere methodieken die ingezet kunnen worden met name SCHIP-aanpak bij (v)echtscheiding.

De werkstukken die worden gemaakt tijdens de coaching zijn uitdrukkingen van alle ervaringen die zijn opgedaan in allerlei levensgebieden. Door het creëren kom je dicht bij je authentieke zelf, degene die je in wezen bent. Het gaat hierbij NIET om het maken van een mooi kunstwerk. Alles is goed. Het gaat over het proces en niet gaat over het eindresultaat. Zonder oordeel gewoon genieten van wat er gemaakt wordt. Door te concentreren op je vraag en te ontspannen voordat je gaat creëren kom je dichter bij je gevoel en laat je al snel je hart spreken in plaats van je hoofd. De gevoelens die je in jezelf ervaart verbeeld je naar buiten toe. Aan de hand van het werk voeren we inzichtgevende gesprekken.

Samen kijken we naar de betekenissen van de kunstzinnige verbeeldingen. Naar aanleiding van het gesprek kunnen diverse andere werkvormen worden ingezet om tot een verdieping te komen. Dit is ‘dynamisch’ omdat de opdrachten niet van te voren zijn bedacht. Tijdens het coachen wordt duidelijk welke werkvorm gebruikt kan worden. 

KDC is geen behandeling of therapie, het is samen op weg zijn op een pad van verandering. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor jouw pad. Ik begeleid je bij het verbinding maken met je hart, je ziel, je intuïtie, je emoties, je diepste angsten, jouw kwaliteiten en schaduwkanten: alles mag er zijn. Niets hoeft, alles mag. Jij bent de stuurman of –vrouw van jouw proces.

Het is de bedoeling dat je thuis ook opdrachten maakt die je meeneemt naar de coachingsessies. Door er ook thuis mee bezig te zijn gaat het proces sneller, als het niet lukt om thuis te werken is dat natuurlijk ook goed. 

In de kennismaking verduidelijken we samen de hulpvraag of een verlangen. Samen gaan we op zoek zodat jij jezelf beter kunt leren kennen en inzicht in en begrip krijgt van je persoonlijke proces.

Karin doet het ook samen, natuurlijk samen met degene die de vraag heeft. Soms is het ook zinvol, zeker bij gezinnen of bij de SCHIP-aanpak om een collega te vragen betrokken te zijn. Uiteraard altijd in overleg en met instemming.